Recepty proti bolestem v krku

 Běžné bolesti v krku bez komplikací lze často léčit také tradičními domácími prostředky. 

Teplo: Zajistěte, abyste měli vždy v teple krk a hrudník a také nohy, ale abyste se silně nepotili. Teplo podporuje prokrvování a podporuje také imunitní systém organismu.

Kloktání: Opakované kloktání například každou hodinu až každé dvě hodiny vyplachuje choroboplodné zárodky z úst a krku. Používejte nejraději roztok s desinfikujícími složkami - například s tymiánem nebo šalvějí. Klasik z babiččiny pokladnice je kloktání vodou s mořskou solí. Jednoduše rozpusťte půl čajové lžičky ve sklenici vlažné vody a tímto roztokem několik minut kloktejte.

Pití čaje: Léčivé čaje a čaje tlumící podráždění se do krku dostanou ještě hlouběji. Vhodné jsou například bylinkové čaje s ibiškem, šalvějem, podbělem, slézem, tymiánem nebo jitrocelem.

Pití: Při bolestech v krku je obecně důležité hodně pít, aby tělo mohlo choroboplodné zárodky rychle vyplachovat - teplé čaje nebo horké mléko s medem tlumí jemně obtíže a jsou zvlášť blahodárné.

Sirup s cibulí a medem: Osvědčeným domácím prostředkem je sirup s cibulí a medem. Nakrájejte oloupanou cibuli na jemné kostičky a promíchejte ji s dobrým medem. Kousky cibule musí být medem zcela zakryté. Směs nechte přes noc táhnout, pak kousky cibule prolisujte a sirup užívejte přes den po čajových lžičkách.

Byliny: Při bolestech v krku pomáhá především anýz, fenykl, heřmánek, šalvěj nebo tymián - připravené jako čaj nebo v rozpustných tabletách.

Inhalace: Uvolňuje hlen a desinfikuje krk a hrdlo – inhalace léčivých bylin nebo mořské soli uvolňuje.

Cucání bonbónů: Udržuje sliznice vlhké a podle obsažených látek působí jako desinfekce. Dobré jsou například produkty s islandským lišejníkem, šalvějem nebo tymiánem.

Koupele: Dopřejte si uvolňující koupel s blahodárnými přísadami - jestliže nemáte horečku - a odpočiňte si v ní. Všeobecně potřebuje tělo hodně klidu a zotavení, aby znovu nabralo síly.

Zábaly: Klasické jsou zábaly - například s tvarohem nebo bramborami. Povzbuzují imunitní systém a aktivují obranyschopnost. Při akutních bolestech krku si udělejte studený zábal; při delších bolestech krku teplý. 

Brigády online - výběr u nás

Babiččiny recepty při horečnatých chřipkových infekcích 
Nachlazení přichází tři dny, zůstává tři dny a odchází tři dny, tvrdí lidové rčení. Staré osvědčené domácí prostředky pomáhají organismu vypořádat se s infekcí: Řada z nich obsahuje antibakteriální a protivirové látky. Jiné povzbuzují prokrvení a zvyšují tělesnou teplotu. Tak si pomůžete jemným způsobem a podpoříte obranyschopnost proti infekci. 

Octový zábal: Vlhké zábaly nohou odvádějí díky odpařování horkost z těla a zajišťují tak vyrovnání teplot. Důležité je, aby celé tělo včetně nohou zůstávalo během léčby teplé. Studenou vodu smíchejte ve stejném poměru s ovocným octem. V tomto roztoku namočte utěrky, vyždímejte je a oviňte kolem lýtek. Přes ně přijde froté ručník. Zábal vyměňte dřív, než vystydne.

Pocení s čajem: Klasický prostředek ke snižování horečky je čaj z lipových nebo bezových květů. Pomáhá tělu přes noc vypotit infekci. Dvě čajové lžičky květů přelít vroucí vodou a nechat deset minut táhnout. Vypít před usnutím.

Horká kuřecí polévka: Američtí vědci zjistili, že látky obsažené v kuřecí polévce mají antibakteriální účinky a tlumí infekce horních cest dýchacích. Horká polévka zvyšuje navíc tělesnou teplotu a tlumí bolesti končetin. Ovšem: účinně pomáhá jen doma uvařená kuřecí polévka, hotové produkty mají podle poznatků vědců podstatně slabší účinek.

Tvarohový obklad: Tvaroh chladí, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. 500 gramů tvarohu naneste zhruba v půl centimetru silné vrstvě na tenký bavlněný šátek. Šátek složte na šálu tak, aby mezi krkem a tvarohem byla jen jedna vrstva látky. Obklad ohřejte na tělesnou teplotu (například na topení) a oviňte kolem krku. Přes obklad přijde silný ručník. Obklad noste, až tvaroh vyschne.

Bramborový obklad: Hnědé koule ukládají teplo a poté je postupně odevzdávají. Čtyři až šest středně velkých brambor uvařte doměkka. Dejte je na prostředek utěrky obložené kuchyňským papírem. Pro prsní obklad zabalte šátek tak, aby vznikl balíček zhruba o velikosti 20 krát 20 centimetrů. Při obkladu na krk bramborovou hmotu zaviňte. Poté brambory opatrně rozmačkejte. Šátek položte na hruď nebo uvažte kolem krku a upevněte šálou. Balíček sejměte, když vychladne. 

případně, že bolest v krku přetrvává můžete mít ANGINU

 Další tipy pro dobrou pohodu při obtížích z nachlazení 
  • Oblečte se teple a podle počasí.
  • Pokud možno si s nikým nepotřásejte rukama.
  • Ruce si myjte častěji než obvykle.
  • Používejte vždy čerstvé papírové kapesníky.
  • Dopřejte si hodně odpočinku.
  • Dostatek spánku. 
  • Postarejte se o příznivou atmosféru - zapalte svíčky a aroma-lampy s přírodními aromaty, která čistí vzduch.
  • Blahodárné jsou i uvolňující masáže, pokud nachlazení není příliš silné a nemáte horečku.

LIKE :-D



Akční letáky