Jezdím na červenou. Mám na to. Body neřeším. Platím totiž rychle!

Pražský magistrát si mne ruce, že od začátku roku vybral na pokutách ve zkráceném řízení 25 miliónů korun. Umožňuje to nový zákon, tak proč ne. Ono zkrácené řízení sice plní městskou pokladnu, zároveň ale nechává čistý bodový rejstřík řidiče. Ale je rozumné řešit takto například i jízdu na červenou?

Novela zákona konečně přinesla konec tzv. osoby blízké. Nevím, jestli pan Stanislav Huml trochu nepřestřelil, když tvrdí, že dříve osmdesát procent přestupků končilo v koši kvůli osobě blízké, ale budiž. Co mi ale příjde zvláštní, že tento odborník na dopravní problematiku obhajuje i to, že se můžu z přestupku lechce vykoupit. Stačí mít peníze a platit rychle. Konkrétní řidič totiž uvádí, že po jízdě na červenou počítal s pokutou 2500 Kč a pěti trestnými body. Dostal pokutu tisíc a o body nepřišel. Byl by hlupák, kdyby se proti tomu ještě bránil.

Pokud už teda města přistoupí k tomu, že odpustí body, proč ještě snižovat samotnou pokutu? Už tak jsou pokuty v porovnání s vyspělým zahraničím nízké a ještě se snižují? Proč? A dostat za jízdu na červenou tisíc korun pokuty je směšné! Navíc kde je ten výchovný účinek, když ani o ty body nepřijdu. Jistě, pokud budu vydělávat málo, asi si to příště rozmyslím, jestli si na zelenou počkám. Pokud budu vydělávat dost, řešit nemusím! Platím dobře, platím rád, chtělo by se parafrázovat jednu filmovou hlášku. Ale byla novela zákona myšlena takto? Myslím, že ne.

Další argumenty, že se lze domnívat, že z dokumentace by nebylo možné řidiče jednoznačně usvědčit, a proto se volí tato „sleva“, mi připadají taky dost zvláštní. Kamery a radary dělají tak kvalitní fotky, že by se za ně člověk nemusel stydět ani na občance. Taky podle toho stojí. Ale právě proto asi tolik stojí, aby tu kvalitní důkazovou dokumentaci uměly poskytnout.

Nijak mě neuklidnila ani mluvčí magistrátu Tereza Králová. Na obhajobu uvádí, že takto mohou řešit jen méně závažné přestupky, kdy nehrozí odebrání řidičáku. Třeba při překročení rychlosti v obci o 40 kilometrů a více. To myslí vážně? Takže jízda na červenou rychlostí třeba 80 km/h je v pořádku, dostanu řekněme dva tisíce pokuty a jede se dál? V tom případě je něco špatně.

Jen na závěr jedna řečnická. Kolik tak může stát kompletní léčba, včetně rehabilitace, tří dětí sražených na přechodu pro chodce řidičem jedoucím na červenou? Ovšem za předpokladu, že takovou nehodu vůbec přežijí. Možná se pak ta částka 25 miliónů korun nebude jevit až tak zázračně vysoká.
autor: Martin Náplava