Anenské patenty 1913 a rozpuštění sněmovny 2013

Letos uplynulo přesně sto let od vydání tzv. anenských patentů, kterými císař František Josef I. rozpustil český zemský sněm.

Konkrétně se jednalo o zákon č. 150/1913 ř. z. a zákon č. 36/1913 z. z., které vznikly z iniciativy předlitavské vlády Karla von Stürgkha. K rozpuštění českého zemského sněmu došlo 26. července 1913 a na místo jeho zemského výboru byla jmenována zemská správní komise v čele s místodržitelem. Důvodem pro rozpuštění byla neuspokojivá finanční situace Českého království, která byla způsobena stálou obstrukcí německých poslanců sněmu trvající od roku 1908, která neumožňovala rozhodování v základních zemských záležitostech a především ve finančnictví. Tato situace v roce 1913 dohnala nejvyššího zemského maršálka Ferdinanda Lobkowitze a několik přísedících k rezignaci. Nově dosazená komise měla fungovat do zvolení nového zemského výboru, ale fakticky fungovala až do zániku monarchie, protože do začátku 1. sv. války panovník nevypsal mimořádné volby do sněmu a po začátku války se celá monarchie dostala do stavu vojenskobyrokratické diktatury.

Píše se rok 2013. Máme zde poslaneckou sněmovnu, která se zadrhla pod dojmem několika skandálů, politického turismu a vleklé finanční krize. Tato sněmovna se 20. srpna 2013 sama rozpustila a čeká se, až panovník vypíše nové volby. Volby, které se budou konat v situaci, kdy exponenti minulé diktatury vylézají z děr a sám panovník jim umetá cestu. Budou to volby ne nepodobné těm z května 1948, kdy mocní té doby měli ve své hrsti kraje, vládu a zbýval už jen parlament, který měl být a nakonec i byl přeměněn jen v jakousi stafáž moci.

Česká parlamentní demokracie je na tom mizerně, o čemž svědčí to, jak snadno se poslanci a senátoři vzdali práva a povinnosti volit prezidenta republiky, ale stojí za to ji resuscitovat, protože to, co přijde po následujících volbách, to bude první česká dělnicko-rolnická sněmovna 21. století.

Dnes je 21. srpna 2013. 45 let od invaze vojsk států Varšavské smlouvy do Československa, 65 let od květnových voleb do Národního shromáždění v roce 1948, 100 let od rozpuštění českého zemského sněmu...
autor: Jan Váňa