Baroni Miroslavy Němcové

Konec špatný, všechno špatné, pohledem toho pravého - slušné Miroslavy Němcové. Sněmovnu nerozpustili poslanci nebo mafiáni, ale baroni. Nový typ podnikatelů na naši politické scéně, nebo již dobře a dříve pracující šlechetná sešlost, jen se o tom nemluvilo nahlas?

Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny, jejíž rozpuštění si v úterý poslanci odhlasovali, má za to, že konec dolní komory prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu, jí pojmenovaní coby baroni, a jako hlavní důvod pro rozpuštění Sněmovny. Dala do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech a došla k závěru, že tyto síly si celý vzniklý problém potřebovaly nějak ošetřit.

Situaci se snaží doložit doporučením přečtením rozhovoru s ředitelkou Energetického regulačního úřadu, pod jakým je tlakem. "Tohle se tam děje, a kdo to nevidí nebo nechce vidět, tak je s nimi v nějakém spojení. To je jedna z velkých ekonomických věcí, o které se v současné době hraje."

Opravdu se hraje, ale ne až nyní, ale několik roků pozpátky a dokonce roků, kdy byla ve vysokých stranických a státních funkcích. Ředitelka Energetického regulačního úřadu totiž není pod tlakem až nyní, ale poměrně delší čas. Dokonce dlouhodobě čelí nějakým obviněním a její rodina byla policejně chráněná. Kdo ji pod tlak dostal? Baroni? Ze které strany se rekrutovali a ve které straně jim to bylo umožněno? Že by se to dostalo k uchu druhého nejvyššího ústavního představitele Česka až nyní, když toho byly v minulosti plné sdělovací prostředky? Co pro pani ředitelku udělala? To ji asi nevadilo, vědět musela a dělala mrtvého brouka.

Možná to byl opravdu poslední zoufalý výkřik, jak obhájit svoje jednání a zkritizovat jednání druhých. Jenže v kritice by měla být trochu přesnější a přinejmenším označit stranu, kde mají takto vyšlechtěné a šlechetné zboží, poněvadž když se dají její výroky za poslední dva měsíce dohromady, tak to vypadá, že si trojkoalice vzájemně kryla záda. Kmotři baronům a na oplátku baroni kmotrům a bohužel je někdo vyrušil. Tam je zapotřebí hledat příčiny rozpuštění Sněmovny a ne v nějakých dodatečných výmyslech, ze dne na den trapnějších.
autor: Věnek Kulhánek

pokračujte dále: