Klidně volte Babiše a Okamuru!

 Umí, ty rádoby zavedené strany, použít v předvolebním boji i něco racionálního, nebo jen neustále strašit? Tu slyším varování před Zemanem, tu před komunisty, tady zase před Babišem či Okamurou... Děkuji všem těm kydoňům za snahu o mé blaho, ale s dovolením, je to můj hlas.

 Nesnášel jsem už za minulého režimu uniformitu, snahu někam mě dotlačit, postavit před hotovou věc a pak mě odměnit poděkováním za správné rozhodnutí. Nesnáším předvolební lži, které se snaží formovat voliče a tlačit je k tomu "správnému" názoru. Každý volič má mít svobodnou možnost se rozhodnout sám za sebe. Předvolební sliby se nám vlastně vždy po volbách přeměnily jen v trhací kalendáře. Tu s odkazem na nutnost koaličních ústupků, nebo s odkazem na změněnou situaci. Známe jistě ty pohádky více než dobře všichni.

 Ti, kdo nám před volbami slibují modré z nebe se na konci svého volebního období nikdy nevystaví sebereflexi, jen vždy arogantně svádí vinu na něco či někoho a rázem se pouštějí už i do těch, kdo ještě ani teoreticky neměli šanci něco zkazit. Už i proto říkám: "Lidi, klidně si volte koho chcete, horší to stejně být nemůže. Jsou to jen jedovaté plivance, kterými se snaží ti, co tady podělali mnohé, odvrátit pozornost od svých průšvihů."

 Neustálé strašení populismem jistě může u někoho zabrat, ovšem v tom případě jsou populisté všichni politici, zvláště pak před volbami. Taky jsem se musel smát, když jsem někde narazil na názor, že prý přímá demokracie je jen nesmysl, schovaný za fíkovým listem. Prý je to alibistické předávání odpovědnosti směrem k voličům. No tak to bych tedy rád věděl, co je to demokracie? Slepě zvolení zastupitelé, jenž v rozporu s programem si dělají z lidí blázny? Ohánějící se slovy o tom, že přeci byli zvoleni na celé volební období a že je tedy nedemokratické od nich vyžadovat to, proč vlastně zvoleni byli? Kdo se tady vlastně schovává za onen fíkový list? Fotbal se hraje 90 minut, ale když se někdo během hry chová "prasácky", tak může dostat nejen žlutou kartu, ale i červenou!

 Je jedno, kdy nakonec budou volby. Jen si prosím nenechme tlačit klíny do hlavy od zamindrákovaných fanatiků a profláknutých rádců. A volme sami, koho uznáme za vhodné. Nedělám si nějaké přehnané iluze, ale na druhou stranu, horší to být nemůže. I když se jistě najde celá řada těch, kdo budou tvrdit opak. Bodejť, jde jim o koryta...

 Přeji pěkný den a svobodný názor.