iPhone 5s - představení

Tři dny s novým iPhonem úplně stačí na to, abyste zjistili, že Apple sice hraje na jistotu, ale přesto umí dělat skvělé věci. iPhone 5s měl přinést malá vylepšení a čtečku otisků prstů, o které jsme věděli skoro půl roku dopředu. Místo pomalé evoluce přišel téměř revoluční skok, i když pouze u procesoru.
iPhone 5s právem patří mezi nejlepší chytré telefon na světě. Jeho fotoaparát není tak dobrý jako u Lumie 1020, nemá takové možnosti nastavení jako libovolný telefon s Androidem, ale celé to dohromady výborně funguje. S obrovským ale – nesmí vám vadit malý displej, na kterém příliš často napoprvé nemusíte trefit správná tlačítka.

Apple představil tři barvy iPhonu 5s, ale zlatých a bílých kusů je mnohem méně než černých. Vlastně… Apple poprvé v historii nenabízí černý iPhone, ale pouze šedo-černý. Přední strana je monoliticky černá, jen s lesklým černým kruhem čtečky otisků prstů, ale záda telefonu kombinují černou s šedým kovem.
Vedle bílého iPhonu 5 vypadá novinka v šedočerném provedení ještě štíhleji a elegantněji. Naštěstí Apple rozměry přesně zachoval, a tak s novým iPhonem funguje veškeré příslušenství včetně pouzder nebo přídavných objektivů Olloclip.
Jedinou výraznou změnou ve vzhledu telefonu je tlačítko Home, které skrývá čtečku otisků, a dvojice odlišně zabarvených diod, jež slouží jako blesk fotoaparátu. Jak je u Applu zvykem, celý telefon je naprosto pevný, kompaktní a více než kdy dříve vypadá jako mimozemské komunikační zařízení ze sci-fi románů. Zadní strana už tak dobře nevypadá, ale většina majitelů iPhonů stejně nosí přístroj v pouzdru.

Nastavení s otiskem prstu

Stejně jako předchozí model je iPhone 5s možné aktivovat bez počítače, stačí mít nano-SIM s aktivovaným datovým tarifem nebo přístup k Wi-Fi. Celý proces aktivace je snadný pro nové uživatele i pro zákazníky, kteří přecházejí ze starších modelů. Při obnově obsahu jsem narazil na drobný problém v podobě staré verze Twitteru, která se automaticky neaktualizovala do nové podoby s povedenějším vzhledem, ale jinak bylo vše bez problému.
Samozřejmě že majitelé starších modelů budou muset chvíli bojovat s novým vzhledem operačního systému. Více než jasné barvy a plochý design bez stínů ale může uživatelům nejspíše vadit ztráta intuitivnosti. iOS 7 už nevodí uživatele tak za ruku a spoustu grafických prvků nahradil jen písmeny. Tento trend je jasně vidět u informací o počasí v oznamovacím centru, kde chybí obrázek s velkým číselným vyjádřením teploty.
Nejzajímavějším prvkem aktivace telefonu i jeho používání je seznámení čtečky otisků s vašimi prsty. Čtečka vyvinutá v Praze ve společnosti Authentec, již Apple před rokem koupil, si vyžádá několikrát opakované přiložení prstu na senzor – nejprve bez pohybu, poté z jiné strany tak aby čtečka poznala prst, i když vezmete telefon do ruky vzhůru nohama. Počet opakování se pohybuje někde kolem 15, zabere to ale jen minutu, možná dvě.

Mnohem více času ušetříte v následujících měsících a možná letech používání telefonu, když místo zadávání PINu na zamčené obrazovce jen necháte chvilku prst na tlačítku se senzorem. Radost z prvního masově nasazeného biometrického systému v telefonu však kalí skutečnost, že otisk lze nahradit pouze čtyřmístným pinem, který je navíc nutné zadat po každém restartu telefonu.
Zamknutí telefonu navíc není dokonalé. Pouhý den po uvolnění nového operačního systému už se objevil způsob, jak se na zamčeném iPhonu s iOS 7 dostat k fotoaparátu a všem uloženým snímkům. Tuto chybu Apple nejspíše rychle opraví, uvidíme ale, jak spolehlivá bude samotná čtečka. Už se mi během prvních tří dní stalo, že ani jeden z registrovaných prstů nechtěla poznat, pomohl až restart.
Update: mezi napsáním a publikací článku už došlo k "prolomení" zabezpečení s použitím "falešného prstuů - pro ošálení senzoru je nutné získat kvalitní otisk prstu.

Procesor s velkým překvapením

Apple představil nový procesor A7 s tím, že jde o první 64bitový procesor v chytrém telefonu. Tento krok vyvolal spoustu reakcí, protože tento typ procesorů nepřináší zásadní zlepšení výkonu ani možností pro vývojáře. Podle odhadů může přechod ze 32 na 64bitovou architekturu zvýšit výkon maximálně o 10 procent. Apple však zrychlil svůj mobilní procesor na dvojnásobek. Klobouk dolů.
Další novinkou je koprocesor, který se stará o komunikaci se senzory v telefonu podobně, jako to dělá procesor v telefonu Moto X od Googlu. Zajímavé na procesoru Apple A7 je i to, že jej vyrábí Samsung, který s vlastními procesory Exynos s 8 jádry v podstatě neuspěl a ve většině světa dodává své nejlepší telefony s čipy Snapdragon od Qualcommu.
V praxi je telefon opravdu rychlý a plynulý – nový operační systém je přitom náročný, iPhone 5 se pod nároky iOS7 občas zadrhává, a to u produktů Apple není zvykem. Vysoká rychlost procesoru je znát i při práci s obrázky či natáčení videa a samozřejmě také ve videohrách.
Zvýšení výkonu neznamená horší výdrž baterie, alespoň teoreticky. Při neustálém zkoušení nových funkcí, používání fotoaparátu a hraní nové verze Angry Birds se těžko měří výdrž v běžném provozu - za pár dní budu vědět více.

Fotoaparát skoro stejný

Apple v podstatě změnil vnímání mobilní fotografie, ale vrchol jeho éry přišel s iPhonem 4S. iPhone 5 ani iPhone 5s už nejsou jednoznačným lídrem kategorie. Apple u nového modelu zvýšil světelnost objektivu a použil větší snímač, ale v běžném provozu nenajdete rozdíl mezi loňským a letošním modelem. Oba iPhony však stále fotí stále velmi dobře a iPhone 5s si o něco lépe poradí se záběry za šera nebo při focení s bleskem, ale zlepšení není zásadní.
Srovnání snímku v šeru mezi iPhone 5s, Galaxy S4 a iPhone 5
 Srovnání snímku krajiny za soumraku, zleva iPhone 5s, Galaxy S4 a iPhone 5
 Zkušební obrázky dokonce ukázaly, že při focení s bleskem lépe zaostřil iPhone 5 a snímek z Galaxy S4 byl nejostřejší. Navíc Nokia, Sony nebo LG to u svých vrcholných modelů umí focení v šeru i s bleskem ještě lépe.
Srovnání snímku v šeru s bleskem mezi iPhone 5s, Galaxy S4 a iPhone 5
Srovnání snímku s použitím přisvětlovací diody za šera, zleva iPhone 5s, Galaxy S4 a iPhone 5
Jiná situace panuje u videa. Tam Apple boduje schopností natáčet video s rychlostí 120 snímků za sekundu. Sice jen v rozlišení 720p, ale přesto jsou výsledky výborné. Jinak jsou možnosti fotoaparátu stále omezené, alespoň se základním ovládacím softwarem od Applu. Ten přidal možnost fotit ve čtvercovém výřezu a přímo přidávat filtry či snímat až 10 obrázků najednou a vybrat nejlepší, konkurence ale nabízí více funkcí.

Velký (subjektivní) problém s velikostí

Apple iPhone 5s má z mého pohledu jediný nedostatek – velikost displeje. Obrazovka s úhlopříčkou 10 centimetrů ještě před dvěma lety mohla působit jako obrovská, ale dnes už nestačí. Zvláště ve spojení se softwarovou klávesnicí od Applu, která zarytě trvá na vyťukávání jednotlivých slov.
Automatické opravy na iPhonu byly kdysi zjevením, ale dnes ve srovnání i s Windows Phone, natož s Androidem, zaostávají. Klávesnice od Applu nenabízí možnost výběru z více variant slova, nenabízí automaticky další slova, a jen pokud se k opravenému slovu vrátíte, ukáže možnost vrátit se k původnímu vyťukanému textu a ukáže ještě jednu variantu opravy.
Pro mě po více než roce používání opravdu velkých telefonů, včetně Galaxy Note 2 a 3, je obrazovka iPhonu téměř klaustrofobická. Už u iPhonu 5 jsem měl problém trefit miniaturní tlačítko smazat v oznamovacím centru. To je v iOS7 větší, ale nepřesné dotyky mě pronásledují téměř všude, hlavně v levém horním rohu, kde bývají důležité ovládací prvky. Kvůli malým rozestupům mezi tlačítky jsem tak několikrát přišel třeba o rozepsaný komentář na Google Plus.
Zároveň však platí, že spousta lidí dává přednost menším telefonům. V takovém případě aktuálně neexistuje lepší telefon. Apple přišel o spoustu technologických výhod a softwarově se více méně jen dotahuje na konkurenci, ale zůstala mu jiná výhoda – perfektní vyladění nového modelu ve spojení s operačním systémem.
A to je věc, za kterou desítky milionu lidí rády zaplatí cenu, jakou si Apple řekne. I když to v Česku znamená asi 18 tisíc za nejlevnější model a výlet do Německa nebo nutnost čekat nejspíše až do listopadu.

Apple iPhone 5s
Nejnovější generace chytrého telefonu od Applu
OS: iOS 7
Displej: 4" 1136 x 640 bodů
Procesor: A7 (64bit) + koprocesor M7
Paměť: 1 GB RAM, 16/32/64GB
Fotoaparát: 8 MPx
Rozměry: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Hmotnost: 112 g
Cena: od 18000 (přepočet z Eur za 16GB model)
Bude se líbit
Zpracování
Čtečka otisků prstů
Výkon a plynulost UI
Může vadit
Malý displej (může být pro někoho výhoda)
Nedotažený iOS7
Vysoká cena

Verdikt
S přehledem nejlepší iPhone je zároveň nejlepší a nejdražší malý chytrý telefon na trhu. Pro jednoznačné ovládnutí trhu nestačí ani čtečka otisků ani obrovský výkon procesoru - větší zájem je o levnější telefony s větším displejem. Konkurence nabídne i kvalitnější fotoaparáty. Nikdo jiný však nemá tak vyladěný celek - hardware i software a služby.
LIKE :-D