Nasáté klíště + peroxid vodíku - je to týrání zvířat???

Následující experiment sice vypadá jako dětinská hloupost, ale vede k docela závažnám etickým otázkám...

Vzhledem k tomu, že klíště může přenášet dost nebezpečná onemocnění, lidé se ho obvykle snaží zahubit co nejdříve po tom, co tohoto parazita objeví. Způsob likvidace klíštěte, který zvolili autoři následujícího videa, je ovšem eticky dost sporný.
Zjevně vědecká zvídavost vedla toho, kdo natočil následující video, k záludné otázce: Co se stane, pokud do těla nacucaného klíštěte vpravíte injekcí peroxid vodíku? 
Odpověď není až tak složitá. Peroxid vodíku, který se používá k dezinfekci nebo třeba k bělení vlasů, je oxidační činidlo a dokáže poměrně bouřlivě reagovat s látkami, s nimiž přijde do styku: pokud jste si někdy dezinfikovali ránu peroxidem, víte, že i v nízké koncentraci (v lékárně běžně koupíte tříprocentní) vám udělá na povrchu kůže pěknou pěnu.

V klíštěti je reakce podobná. S vycucanou krví a dalšími složkami hmyzího těla peroxid bouřlivě reaguje, a z těla členovce se proto otvorem po vpichu valí krvavá pěna.

Je to týrání zvířat?
Je zřejmé, že tento způsob likvidace klíštěte není příliš humánní. Je těžké posoudit, zda členovci cítí bolest, například u hmyzu se ale vědci domnívají, že ano – určité zacházení pro ně opravdu může být týráním. Už z etického hlediska vám proto nemůžeme doporučit, abyste si zkoušeli podobný pokus také provést; nemluvě samozřejmě také o tom, že při takovémto zacházení hrozí kontakt s krví, která může být infikovaná.

Na druhou stranu, běžně doporučovaný způsob zneškodnění klíštěte také není příliš šetrný. Poté, co přisátého členovce vyvikláte z pokožky, byste ho podle Státního zdravotního ústavu měli opatrně (pozor na rozmáčknutí, krev může být infikovaná!) zabalit do papíru a zapálit. I tuto likvidační proceduru tedy máte klíštěti provést zaživa...
LIKE :-D