Nepodceňujte pitný režim

V uplynulých týdnech jsme zažili poměrně náročný týden plný velkých veder. Pak následovalo deštivé počasí a ochlazení, které přišlo vhod, než se opět začaly zvedat hladiny řek. A teď se k nám, alespoň částečně, zase vrací letní teploty. Hodně se píše o tom, jak důležité je v horkých dnech dodržování pitného režimu. Jenže co to znamená? Kolik toho máte vypít právě vy? A co se vám může stát, když si význam slov o režimu a pití vyložíte po svém? Dost možná se vám pak bude hodit mít pojištěn pobyt v nemocnici.

Věděli jste, že vaše tělo tvoří z 50 až 60 procent voda a že denně vyloučíte skoro 2,5 litru vody nejen močí, ale i dýcháním a kůží? Logicky tedy musíme tekutinu do těla zase dostat zpět. Každý den bychom měli vypít minimálně dva litry vody. Když pijeme málo, klesá naše nálada i výkon, který předvádíme v práci nebo při sportu. Vodu zkrátka potřebujeme. Díky ní žijeme. Její zásluhou pracují naše orgány, jsou na ni napojeny tělesné i duševní funkce.

Neohrožujte své zdraví

Příznaky mírné dehydratace jsou bolesti hlavy, únava a malátnost, pokles fyzické a duševní výkonnosti včetně poklesu koncentrace. Nedostatek tekutin může vyústit v selhání ledvin a dalších orgánů.

Bolest hlavy na čas spraví růžová pilulka, ale přetrvávající zatížení organismu, který pracuje nonstop a naprázdno, už zachrání jen pobyt v nemocnici. Pár dnů do vás budou dostávat tekutiny a výživu, nejpravděpodobněji kanylou. Pak vám přijde vhod životní pojistka, ze které získáte peníze na pobyt v nemocnici. Když podceníte první příznaky a necháte to zajít příliš daleko, může vás čekat i operace nebo dlouhodobá léčba. A to se už vyplatí mít pojištěnou i pracovní neschopnost.

Optimální pitný režim

Denně bychom v průměru měli vypít mezi 2 až 3 litry tekutiny. Nejdůležitější je rovnováha mezi příjmem a výdejem tekutin. Pít bychom tedy měli pravidelně. Je chybou čekat na to, až pocítíme žízeň. Mějte stále na očích nádobu s vodou. Množství vody má odpovídat podmínkám, ve kterých se nacházíme. Pohyb v horku, namáhavá práce nebo sportování nás vysiluje, a my musíme přijímat více tekutin.  Dávejte si také pozor na to, co jíte. Pokud je základem stravy zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin formou nápojů o něco nižší. Naopak pálivé jídlo a nadměrné pití kávy (nad 300 mg denně) nás odvodňují. Ale všeho s mírou, ani s vodou se to nemá přehánět.

Co pít a co ne?

Pitná voda z veřejných vodovodů je tím nejzdravějším, co do svého organismu můžete vpustit. A je jedno, jestli vám je pět nebo padesát. Kvalitní jsou také kojenecké vody a pramenité a slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého. Pít je můžete bez omezení množství úměrně k tomu, co právě děláte.

Skvělé jsou i vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne příliš silné čaje nebo nápoje z praženého obilí. Bylinné čaje by se měly pít raději slabé a je vhodné je střídat. Limonádám, kolovým nápojům, ochuceným a slazeným minerálním vodám a energetickým nápojům se raději vyhněte. S mírou pijte i alkohol.

Pokud se ale budete držet Werichovského „přiměřeně, přiměřeně“, rozhodně nic nezkazíte.

Bližší informace k Vašemu zdraví jsou ZDE