Slovo k Egyptu z turistického hlediska

Pokud se dnes někdo rozhodne, že do Egypta na dovolenou nepojede, nelze se mu divit. Ani mu to zazlívat. Situace se mění den po dni – a zdá se, že nevyzpytatelně a hlavně k horšímu.

Přesto si dovolím přidat několik poznámek ke vztahu současné situace v Egyptě k turistice. Očima člověka, který navštěvuje tuto zemi více méně pravidelně od poloviny minulé dekády a nikoli jednou ročně.

V internetových diskusích čteme námitky ve stylu co je to za dovolenou, když musíte trčet v hotelu a nemůžete se vypravit ani do jeho nejbližšího okolí. Ono ale mnohdy není kam se vypravit. Podél pobřeží se nacházejí hotely s plážemi, za hotelem je poušť, v dálce hory. Pokud se hotel nenachází přímo ve městě (Hurghada, Šarm, Naama Bay – to jsou jen příklady), je naprosto obvyklé, že turisté tráví většinu času v areálu hotelu a jediné, co navštěvují, je nedaleká nákupní zóna. Teď nehovořím o fakultativních výletech, což něco trochu jiného.

Každá cestovka nabízí takových výletů celou řadu, samozřejmě pokud jejich konání bezpečnostní situace dovolí. Výlety se platí obvykle individuálně na místě, jejich neuskutečnění tudíž není důvodem k jakémukoli vracení peněz. Řečeno v nadsázce, čím méně výletů, tím více turista ušetří.

Ale vážně. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že i bez výletů lze prožít v areálu hotelu báječnou dovolenou. Egypt nabízí nejen stálé počasí, ale především úžasné moře s fantastickým podmořským světem. Šnorchl, maska (brýle pod vodu), případně ploutve by měly patřit k samozřejmé výbavě každého turisty. Přidáme-li podvodní fotoaparát, pak jsme našli dostatečnou náhradu za zrušený výlet dejme tomu do Údolí králů. Současná doba prostě návštěvám starověkých památek nepřeje. Je to nemilé, rozhodně ale nikoli důvod kvůli tomu na Egypt jako takový zanevřít.

Nepokoje v Káhiře, Alexandrii a jiných větších městech jsou jedna věc, bezpečnostní situace ve střediscích Rudého moře druhá. Výjimkou, byť ze specifického důvodu, je Taba (tabská riviéra) na Sinaji, kam ale žádné české cestovky nelétají. V Šarmu, Hurghadě a Marse Alam je takzvaně relativně bezpečno – rozumí se v hotelových komplexech. Včerejší (15/8) zpráva o úmrtí jednoho člověka (zřejmě aktivisty Muslimského bratrstva) v Hurghadě zní sice děsivě, ale ani to není důvod k panice. Hurghada je správním střediskem guvernorátu Rudé moře, tedy něčím jako krajským městem, a bylo by iluzí předpokládat, že nikdo z jeho obyvatel nebude reagovat na to, co se děje v metropoli. Bylo by to ideální, ale není tomu tak. Nicméně, jak připomíná web české ambasády v Káhiře, ke střetům došlo ve čtvrti Dahar, tedy ve staré Hurghadě (severní část města), zcela mimo turistická hotelová centra, která se nacházejí jižněji.

Obecně platí, že pobřežní hotely v Egyptě jsou dostatečně chráněny turistickou policií a členy bezpečnostních agentur – rozhodně nejsou nechány na pospas jakýmkoli potenciálním vetřelcům. (Každý hotel má mj. jeden nebo více check-pointů.) Tato opatření nejsou ovšem dnešního data, zavedena byla ještě za Mubaraka. Jako reakce na aktivity teroristů jak na turisticky exponovaných místech na africkém teritoriu země, tak v destinacích na břehu Akabského zálivu.

Stejně tak děsivě zní informace o vyhlášení výjimečného stavu, zatím na jeden měsíc, nicméně zde je třeba připomenout, že před rokem 2012, kdy byl zrušen, platil výjimečný stav v Egyptě od roku 1981. Měl samozřejmě vliv na vnitropolitický život egyptské společnosti, nicméně roku na srdce – vy, kdo jste navštěvovali či navštívili Egypt v letech, kdy vládl Mubarak, poznali byste, že hostitelská země funguje v režimu výjimečného stavu? Za sebe říkám: nikoli.

Jistě, zákaz vycházení může být nepříjemný, ale ani zde se kaše nejí tak horká, jak se uvaří. Opět se dá říci: nepříjemný je jak pro koho. Především neplatí všude, což se týká i teritoriálně rozlehlého guvernorátu Rudé moře, kam patří Hurghada, Safaga, Marsa Alam a přilehlé pobřežní destinace. V guvernorátu Jižní Sinaj, na jehož území leží destinace spadající do turistické oblasti Šarm aš Šajch sice zákaz vycházení platí (21,00-06,00 místního času), nicméně netýká se nočních příletů a odletů charterových letů (resp. dopravy autobusem na letiště a opačným směrem).

Lze se tedy v nejbližších dnch do Egypta vypravit? Moje odpověď: Ano. Pokud možno bez malých dětí a s vědomím omezené nabídky fakultativních výletů.